Zdroj: http://www.tokamaradi.cz/index.php?a=256  •  Vydáno: 5.4.2017 14:14  •  Autor: vlacek

Návrat k pramenům všeho - 1. 4. 2017

První jarní výprava s průzkumem štoly Mařka u Bohdíkova a výpravy na Ranč.
Protože nám rosnička slibovala pěkné počasí, bylo by hřích toho nevyužít. Stalo se...

Brzy ráno se nás na vlakovém nádraží sešlo 15. Pravda, čekal jsem větší účast. Pak hurá do vlaku. cestou letmý pohled na "zakopanou ponorku" a už vystupujeme v Bohdíkově. Štola Mařka je bývalý tulen úzké drážky do nedalekého lomu Rychtář, který byl vykopán běhen druhé světové války. Dnes je již z větší části zavalený a slouží jako zimoviště vzácných netopýtů. bylo to velmi zajímavé sledovat velké kolonie zimujících netopýrů. Pak jsme prozkoumali další zbytky drážky a větrací šachtu do štoly.

Kolem desáté jsme se vydali na Ranč. Kousek opět vlakem a pak pěškobusem. Bylo už opravdu krásně a teplo. Cestou jsme si povídali a smáli se. Na Ranči se pak rozdělal oheň a začala příprava oběda, včetně se zapečenou bramborou s vejcem. To byla bašta.

Hráli jsme lakros, hálezi nožem nebo stříleli z luku. Někteří odpočívali na sluníčku. Dokonce na koni přijela z Bratušova i Eliška. Ráda pak pár dobrovolníků na své Loryně povozila. Taky jsme podnikli výpravu k "Rejžáku" (malému rybníku), kde bylo spousty žab. Pak už jen úklid, balení a cesta zpět na vlak. Těsně před odjezdem jsme se ještě zastavili na kolu Ke kolu, místní restauraci na občerstvení. Podpisy canců a jízda vlakem domů. Byl to opravdu velmi povedený den. Děkuji všem za účast.